DR på skafottet: Hvor bliver forsvarstalen af?

”Når vi i dag ser TV-avis og læser aviser, opfatter vi os selv som økonomiske enheder. Det er jo statistik, det er procenter, det er kontingenter, og det er pengestørrelser hist og pist. Hvem taler om det der er den egentlige baggrund for det hele? Hvad er et menneske? Hvad er meningen med menneskelivet? Det må være dét, der er starten på en politik! Man kan jo ikke have et politisk standpunkt, hvis man ikke har en mening om, hvad samfundet og det enkelte menneske skal bruge denne politik til.”

Citatet tilhører Otto Leisner, en af de største personligheder i dansk tv-historie – og dermed i historien om DR. Han udtalte sig kun sjældent politisk. Men det gjorde han ved denne lejlighed, da han i 1983 blev interviewet af Erling Bundgaard i Lørdagshjørnet.

Man fornemmer, at nu afdøde Leisner kunne have sagt det samme i dag. Måske med endnu større frustration i stemmen, nu hvor DR står over for historisk store nedskæringer i det kommende medieforlig.

Ingen fra DR holder imidlertid den forsvarstale, der tydeliggør hvad det egentlig er for et fundament, som DR har skabt under det danske samfund. Stilheden er larmende. Derfor må det være op til os andre at tale DRs sag.

Takket være Fjernsyn for dig har vi fået klassikere som Bamses Billedbog, Ingrid og Lillebror, Kaj og Andrea, Bullerfnis og Fredagsbio, som har skabt en fælles referenceramme for danske børn gennem generationer.

På dramafronten har DR leveret den ene seersucces efter den anden i form af Matador, Huset på Christianshavn, Alle elsker Debbie, Riget, Taxa, Rejseholdet, Krøniken og naturligvis megasucceserne fra de senere år – Borgen og Forbrydelsen, som har bidraget væsentligt til at sætte Danmark på det globale tv-landkort. DR kan også tage en god del af æren for dogmebølgen, som blev støttet med 15,5 millioner kroner i 1997.

Lørdagsunderholdningen har fra tid til anden kunnet samle over tre millioner danskere foran skærmen, takket være værter som Leisner og Bundgaard og udsendelser som Kvit eller dobbelt, H.O.P.L.A., Gæt og grimasser og førnævnte Lørdagshjørnet. Og med vidt forskellige udsendelser som Den Store Bagedyst og Bonderøven har DR bevist sin fortsatte evne til at forene de danske seere.

På den musikalske front har DR leveret alt fra Melodi Grand Prix og X Factor til sit eget symfoniorkester og big band såvel som nogle af Europas bedste kor.

På radiofladen har vi alt fra klassisk til beat og hele kanaler til både de unge og de gamle. Og på både radio- og tv-siden holder DRs nyhedsafdeling det danske samfund i ørene, kommenterer og kritiserer – og får os alle til at reflektere.

Det er selvsamme DR, der nu – med rette – kritiseres for en lang række skandalesager og overforbrug.

Men det DR, der nu skal på skafottet og rundbarberes, er den samme institution, der har spillet en afgørende rolle i skabelsen af det mangfoldige og kulturelt stærke samfund, som vi har i dag.

Spørgsmålet er, om det er til gavn og glæde for mange andre end de politikere, der fører kniven?

Oprindeligt publiceret i Fyens Stiftstidende 18. september 2017.