I Danmark har vi et dramatisk udtryk for det, man gør, når man uagtsomt kasserer noget, der er sprængfyldt med potentiale og derfor aldrig bør kasseres: At smide barnet ud med badevandet.
Når man slår dette udtryk op, bør Aalborg Kommunes beslutning om ikke længere at støtte Platform4 indgå som eksempel.
Her er nemlig i høj grad tale om en kreativ institution, som siden etableringen i 2008 har udviklet sig fra at være et innovativt eksperiment til i dag at udgøre et af de mest interessante tiltag i det aalborgensiske kulturliv.
I løbet af det forgangne årti er der opstået et stærkt og organisk miljø omkring institutionen, og Platform4 har været afsender på og dannet rammen om et utal af banebrydende oplevelser inden for krydsfeltet mellem kunst og teknologi.
Platform4 er på mange måder det ultimative eksempel på, hvordan nye former for kunst kultur spirer frem i det 21. århundrede. Det har netop været drevet med innovationen og græsrodsånden i førersædet – kombineret med en stærk evne til at formidle både kunsten og det samlede projekt.
Det har gjort, at de kunstneriske eksperimenter aldrig blot har fremstået som kunsten for kunstens skyld, men i stedet konkrete, udadvendte bud på, hvordan morgendagens kunst og kulturformidling kan tage sig ud. Netop derfor var undertegnede og resten af juryen med til at tildele Platform4 det allerførste trofæ ved Artbeat Prisen, Danmarks kulturformidlingspris, i 2013.
Siden da, har Platform4 udviklet sig i en mere og mere innovativ retning. Det endda med et begrænset økonomisk bidrag fra kommunen. De flotte resultater er nemlig i høj grad blevet skabt gennem kombinationen af visionære kunstnere, ildsjæle og frivillige kræfter.
Potentialet blev således demonstreret. Momentum blev skabt.
Men kommunens beslutning om at pille Platform4 af budgettet, kombineret med Studenterhusets opsigelse af lejemålet på Karolinelundsvej, betyder, at Platform4 fra årsskiftet hverken vil have en fysisk eller økonomisk manifestation.
Det er for mange, især inden for kulturlivet, en uforståelig beslutning.
Det giver mening, at man fra kommunal side har en filosofi om, at man ikke i tid og evighed kan blive ved med at støtte de samme initiativer. Der skal nytænkning til. Men Platform4 repræsenterer akkurat denne form for nytænkning.
Efter at have investeret i Platform4 gennem en årrække og herigennem satset på det innovative og kreative var tiden netop inde til, at kommunen, det kunstneriske miljø og borgerne for alvor kunne begynde at høste frugterne af denne investering.
Erhvervsministeriets Vækstteam for Kreative Erhverv har med sin nyudgivne rapport desuden lagt vægt på vigtigheden af at have kreative miljøer som eksempel Platform4, når fundamentet for fremtidens vækst skal skabes.
Derfor er der god grund til at overveje om en fratagelse af støtten er den bedste beslutning for Aalborg, Nordjylland og resten af landet.
Med sin kulturstrategi har Aalborg Kommune markeret sig positivt gang på gang. Lad ikke denne beslutning blive en unødvendig ridse i lakken.
Dette indlæg blev bragt i forkortet version i Nordjyske den 23. november 2018.