Snart viser kalenderen 1. december. Dermed er det også tid til den traditionsrige dyst mellem erhvervspanelerne i Øst og Vest, som vil give Dansk Folkehjælps julehjælpskampagne et massivt løft.
Konceptet er ganske enkelt, at erhvervsfolk på hver sin side af Storebælt ringer deres respektive netværk op og opfordrer personerne i den anden ende af røret til at støtte julehjælpen. Målet er selvfølgelig at samle flere penge ind end det modsatte hold.
Dysten varer en time og resulterede sidste år i indsamlingen af hele 13,4 millioner kroner, som blev lagt oven i det beløb, som Dansk Folkehjælp i øvrigt fik samlet ind.
Jeg har selv været en del af Østholdet siden begyndelsen, og det er fantastisk at opleve, hvordan man på blot en time kan indsamle beløb, der ellers ville tage mange uger via traditionelle indsamlingsmetoder.
Selvfølgelig er Dansk Folkehjælps julehjælp blot én indsats blandt mange andre, som eksempelvis Frelsens Hær, Mødrehjælpen og Julehjælpen.dk.
Det er smukt at mærke, at julen netop er hjerternes tid, og at danskerne – private borgere såvel som erhvervsvirksomheder – så velvilligt bidrager til at sørge for, at udsatte familier får en god jul med alt hvad dertil hører.
Men det giver også stof til eftertanke, at det især er lige omkring jul, at vi i fællesskab kan mønstre denne lyst til at hjælpe de familier, hvor forældrene ikke har råd til at købe gaver eller lave et stort måltid mad.
Der findes flere af den slags familier i Danmark, end de fleste tror, og der er derfor al grund til, at vi udviser en tilsvarende gavmildhed året rundt. Hvis vi har et mindset, der gør det helt naturligt at hjælpe udsatte familier til jul, burde det jo ikke være det sværeste i verden at brede dette mindset ud til også at gælde fra januar til november.
Vi bør derfor bryde med den tankegang, der får mange mennesker til at føle, at det kun er ved særlige højtider, man bør hjælpe, mens det så resten af tiden udelukkende er det offentliges opgave at tage sig af samfundets dårligst stillede. Den tankegang, der kan få os til at føle, at vores arbejde er gjort, lige så snart, vi har betalt vores skat.
Selvfølgelig sidder det offentlige med hovedansvaret, og selvfølgelig kan og bør social- og sundhedssektoren altid optimeres, så de dyrebare skattekroner strækker så langt som muligt.
Men betyder det, at borgere, der tilhører det massive flertal, som både har mentalt og økonomisk overskud til at hjælpe andre, ikke også bør gøre det? Naturligvis ikke.
Der er blevet talt meget om samfundssind det forgangne halvandet års tid. Det har frem alt handlet om ikke at gøre hinanden syge med COVID-19. Det er dermed en relativt passiv form for samfundssind at udvise.
Men udtrykket er godt, og vi bør placere det ind en ny kontekst, der handler om, hvad man aktivt gør for at hjælpe udsatte medborgere og generelt gøre samfundet bedre for alle, der er en del af det. De fleste danskere har mulighed for at hjælpe, og selv et lille bidrag kan gøre en stor forskel.
Hvis vi vil sikre os, at vi også har et velfungerende velfærdssamfund om ti år, er der derfor alle gode grunde til, at både borgere og virksomheder kommer på banen og udviser samfundssind ved at tage ansvar og aktivt gøre noget. Frem for primært blot at vente til det offentlige tager sig af det – eller til det bliver december, så man lige kan få ordnet samvittigheden ved at give til julehjælpen.
Da Dansk Folkehjælp tænkte nyt og gik fra de traditionelle indsamlingsbøsser til at opfinde erhvervspanelerne, så vi, hvordan nye grupperinger i samfundet kunne hjælpe – på en måde, vi ikke havde regnet med.
Mange af virksomhederne havde næppe heller tænkt over, hvordan de på denne måde kunne gøre en forskel, og ikke mindst Ekstra Bladet spiller som Dansk Folkehjælps partner på kampagnen en afgørende rolle i dens udbredelse og popularitet.
Hvis vi overfører denne kreative tankegang til andre sammenhænge, hvor både borgere og virksomheder på innovativ vis inddrager deres netværk i den gode sags tjeneste, kan der ske store ting.
Så er vi forhåbentlig kun ved den spæde begyndelse af en spændende udvikling, der inden for de kommende år vil transformere samfundet og gøre det naturligt for alle, der kan, at yde lidt ekstra. For den gode gernings skyld, og fordi det føles godt at gøre godt – ikke blot for den gode samvittigheds skyld.
Oprindeligt bragt i Avisen Danmark den 24. november 2021. Illustration: Gert Ejton.